RSS Feeds

Saturday, 17 March 2012

Revolusi Syria..Adakah kita prihatin?

Assalamu'alaikum..

Minggu lepas saya telah menerima 1 pesanan melalui Khidmat Sistem Pesanan Ringkas SMS yang mengajak saya beserta rakan-rakan saya untuk mengikuti satu demo aman di pejabat tabung haji bagi membantah kekejaman kerajaan Syria. Saya meminta izin dari bapa saya untuk menyertai namun 1 soalan yang tidak mampu saya jawab telah diajukan.

"Along nak pergi berdemo tetapi along tahu tak apa sebenarnya yang berlaku di Syria? Adakah cukup dengan berdemo, along menunjukkan bahawa along prihatin? Nak pergi berdemo untuk seronok atau untuk tnjuk keprihatinan along. Cuba jawab dulu apa yang berlaku di Syria."

Terkedu saya. Ya Allah..adakah aku benar-benar prihatin sedangkan soalan yang begitu mudah pon belum mampu dijawab. Jadi setelah mencari dan mencari, saya mengambil keputusan untuk berkongsi maklumat mengenai kebangkitan dan revolusi Syria. 

============================================================================

“Dan katakanlah: ”Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufur dan syirik); sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap.”
(Al-Isra' : 8)

Sejarah telah merakamkan bahawa selepas merdeka dari penjajahan Perancis pada 1945, Syria telah diperintah oleh anak bangsa Syria sendiri sehingga zaman Hafez Al-Assad yang telah memerintah selama 32 tahun. Kemudian pemerintahan diserahkan kepada ananya Basyar Al-Assad yang telah memerintah selama 11 tahun sekaligus menjadikan Syria sebagai negara yang diperintah oleh diktator.

Hafez Al-Asad adalah seorang penganut Syiah Nusairiyah yang amat membenci Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). (Syiah amat membenci ASWJ, menghina Khulafa Ar-Rasyidin dan isteri-isteri Rasulullah s.a.w). Syria didiami oleh 6% penganut Syiah Alawiyah, 10% penganut agama Kristian dan 84% adalah Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ). Berikutan itu, satu konflik berdarah selama 27 hari telah berlaku di Hama pada tahun 1982 yang telah mengorbankan hampir 46,000 ribu penduduk Hama yang berpegang pada aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah. Tindakan ini mendapat sokongan padu oleh kerajaan Iran yang mempertahankan tindakan ganas rejim Hafez dan Basyar, begitu juga Hizbullah di Lubnan yang menyokong tindakan Hafez. Sehingga hari ini Iran dan Hizbullah di Lubnan yang berfahaman Syiah masih menyokong rejim Basyar di Syria.

PUNCA KEBANGKITAN REVOLUSI SYRIA

Revolusi di Syria bersangkut-paut dengan tiga sebab utama iaitu penindasan rakyat lebih 40 tahun, kebangkitan rakyat di negara-negara Arab lain dan kemuncaknya adalah insiden 20 remaja menconteng dinding dengan menulis “RAKYAT MAHU JATUHKAN KERAJAAN”. Remaja-remaja itu TELAH ditangkap, diseksa, dicabut kuku, tangan dan kaki, hingga seorang daripadanya meninggal dunia. Apabila ibu bapa kanak kanak itu datang untuk membebaskan anak-anak mereka dari penjara, ketua polis penjara telah mengatakan kepada mereka:

"Kamu balik sahajalah, lupakan anak anak-anak itu dan anggaplah mereka telah tiada..., jika kamu hendak anak-anak lagi berikan kami isteri-isteri kamu (agar kami rogol), hasil daripada itulah anak-anak kamu.” 

BENTUK KEZALIMAN YANG BERLAKU SEPANJANG TEMPOH SAURAH. 
 1. Dalam masa 42 hari telah terbunuh Syahid seramai 4000 orang rakyat Syria.
 2. 39000 orang telah cedera, mereka tak dirawat dan dibiarkan sahaja.
 3. Satu peristiwa di mana seramai 19 orang doktor di hospital dan 40 orang pesakit di hospital tersebut dibunuh tentera Assad di wilayah Doma.
 4. Ribuan tahanan ditahan.
 5. Ratusan orang telah syahid di dalam penjara.
 6. Wanita2 diculik dan dibawa ke tempat yang tak diketahui. Wanita ini telah dirogol di hadapan abang2, ayah, anak2, dan ahli keluarga mereka. Sebelum dirogol, mereka digari terlebih dahulu.
 7. Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims, di Madinah Khalid bin Al-Walid. Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi beliau melawan. Lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 KERAT.. Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik, lalu dicampakkan ke hadapan keluarga beliau.
 8. Mengucapkan takbir merupakan sesuatu yang tidak disukai.
 9. Memaksa untuk mengucapkan Laa Ilaha Illah Basyar Asad.
 10. Basyar Assad juga daripada kelompok Syiah yang terkeluar daripada Islam dan mengharuskan untuk membunuh Muslimin Sunni..84% daripada posisi kepimpinan Rejim Basyar Assad dipegang oleh kaum keluarga mereka yang terdiri daripada 3 keluarga besar, 6% daripada posisi tersebut pula daripada kaum Ajam dan 10% lagi daripada golongan Kuffar.. Tiada posisi bagi Ahlus Sunnah wal Jamaah..Kezalimannya terhadap wanita dan kanak2 juga terlalu dahsyat melebihi Israel..rakyat2 Sunni dibunuh sesuka hati tetapi walau seorang Israel pun tidak ditumpahkan darah..hasbunallahu wa neemal wakeel..
FATWA ULAMA TENTANG SAURAH DI SYRIA

Rabitah Ulama Syria yang diasaskan oleh Dr Ali As-Sobuni dan Rabithah Ulama Sedunia telah berfatwa kepada rakyat Syria agar mempertahankan rumah mereka daripada keganasan tentera walaupun dengan menggunakan pisau dengan berdalilkan hadis berikut:
"Barangsiapa terbunuh mempertahankan hartanya, maka dia syahid. Barangsiapa terbunuh mempertahankan ahli keluarganya, maka dia syahid, atau mempertahankan agamanya, maka dia syahid"
-hadith ini dikeluarkan oleh Abu Daud dalam Sunannya (2/275) An-Nasaie dan Tirmidzi dan disahihkan oleh Imam Al-Albaniy dan Ahmad (1652 dan 1653) dari jalan Said Bin Zaid dan sanadnya Shahih

BERITA BAIK 
 1. Masa depan kebangkitan ini begitu baik. ia berterusan dan semakin kukuh. Lebih 30000 tentera yang terdiri dari pegawai telah bersama rakyat. Mereka ini telah melindungi orang2 yang turun berdemo kerana tidak tahan melihat kekejaman rejim Basyar Assad ini yang sesuka hati membunuh rakyatnya sendiri. 
 2. Pertubuhan2 Arab (Liga Arab) telah mengambil pendirian tentang apa yang telah Syria lakukan terhadap rakyatnya. Mereka tidak membenarkan pegawai2 Syria memasuki tanah mereka. tetapi ada dua negara yang tidak berpendirian sedemikian iaitu Iraq dan Lubnan. Iraq tidak berpendirian sedemikian kerana pemimpin Syria merupakan orang Syiah dan mereka selalu meminta pertolongan dari Iraq kerana Iraq merupakan negara Syiah.
 3. Syeikh Yussuf Al-Qaradhawi telah mengeluarkan fatwa bahawa mereka yang terbunuh dalam keadaan yang sebegini adalah seorang yang SYAHID !
 4. 95% ulama Syria telah bersama dalam kebangkitan rakyat ini. 
 5. 19% negara-negara Arab telah mewajibkan sekatan politik dan ekonomi ke atas Syria. 

KENAPAKAH KITA KURANG MENGETAHUI DENGAN JELAS ISU SYRIA

Kita banyak tidak tahu tentang Isu Syria selama ini kerana pihak media telah dikawal oleh pihak rejim Basyar Assad. Manakala sumber media lain tidak dibenarkan memasuki Syria untuk membuat liputan. Segala gambar dan video yang menjadi bahan bukti adalah hasil rakaman daripada para pendemonstrasi yang bertekad untuk merakam sendiri kezaliman tersebut dan kebanyakan daripada mereka telah menemui syahid.
"Ya Allah, Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, Bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan. Ya Allah, selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Engkau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindarkannya melainkan Engkau, ya Allah.”


0 comments:

Post a Comment