RSS Feeds

Wednesday, 16 November 2011

Guru kerja 9 jam ??

Assalamu'alaikum...

Apa khabar sumer ? Sihat ? Oke lah..so hari ni aku nak bincang sikit pasal isu masa bekerja cikgu-cikgu dari 8 jam dinaikkan kepada 9 jam..cmne aku dapat topik nih ? Actually pagi tadi time aku tengah siap-siap nak pergi ofis ayah aku, aku terdengar la topik sembang pagi kat radio..So aku macam terkejut la jugak..Then aku pon ase mcm interested laa nak bincangkan topik nih.. Korang rasa macam mne ? Ptot tak ?



Aku seriusly X SETUJU langsung.. Yela..kesian kott aku tengok mak aku..FYI, mak aku cikgu sekolah rendah..Kesian giler aku tengok dye..Kiter sume tau yang majoriti jadi cikgu nih golongan-golongan wanita...golongan-golongan perempuan..Oke..kita fikir balik, ape tugas utama perempuan ? DIDIK ANAK & JAGA HUSBAND kan ? Dah lah dorang dah tolong golongan-golongan husband nih cari duit untuk sara family..patu nk susahkan dorang lagi ? Patotnye kerja cari duit n sara family nih kerja lelaki..

Aku kengkadang kesian tengok mak aku..Pagi2 pukul 5 pagi dah bangun masak utk husband n anak-anak..Patu kol 6 lebih dah kalot-kalot gerak anak-anak..dah la sume jenis pemalas nk bangun (termasuk laa aku) hehe..Then kalut plak nak siapkan adik aku yang darjah 1 tu..bila dah siap sume, nak tengok anak-anak makan pa sume, nk kemas-kemas, basuh-basuh pinggan cawan yang kitorg guna tu..then baru g sekolah..

Kol 2 dah balik rumah, penant-penat masak lagi untuk anak-anak..Pastu nk basuh jemur baju pa sume.. Petang ayah aku balik kerja, nk layan aku lagi, nk masak lagi sekali..Bila anak-anak dah mula masuk tidur, baru laa dia boleh nak buat kerja-kerja sekolah, semak kertas exam, buku-buku student ag, buku perancangan mengajar agi..kol 2 pagi baru nak bangun.. Tak kesian ke kat dorang ? Dah la kat sekolah sibuk,  kat rumah pon sibuk ngn kerja sekolah lagi..hmm...

Dah laa tu golongan-golongan yang bertanggungjwab nih..Cukup-cukuplah susahkan cikgu-cikgu nih...Dah la kne banyak g kursus lagi..CUKUP LAH setakat 8 JAM ! oke ? kesiaannn mak aku.. oke lah...korang setuju ke x ? cter la cikit k.. jage diri leklok tw ! jgn lpe solat n doa ..heheh ^^


2 comments:

tyra_yusoff ~ ♥ said...

Nih you, my mum pun cikgu. tapi sekolah menengah. dia PK. Lagi dasaaat ! Pukul 4,5 ptg baru balik tau taakkk !!! Lagilah kesian ! I mmg sgt kesian :(

Kacamata Lensa said...

ea ? emm...ciann giler kan...dorang nih kan dorg wt smthg maen x fikir kan ? mentang2 dorg dduk dlm ofis je.. hmmm

Post a Comment